Inici

Conceptual de com serà l'equipament. Es veuen 2 edificis amb zones d'aparcament al voltant i zones verdes. Al sostre hi ha plaques solars.
maqueta ECMU

L’Equipament Comunitari per a Múltiples Usos (ECMU) és un nou projecte de l’Ajuntament de Lleida, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Lleida, per tal de ser el primer equipament comunitari per a qüestions socials i, a la vegada, lúdiques i educatives de la ciutat de Lleida.

Com serà l’Equipament Comunitari per a Múltiples Usos?

L’ECMU serà un edifici modular que contindrà diferents espais i serveis que permetran desenvolupar-hi projectes diversos.

Per una banda, hi haurà espai destinat a dependències municipals, on treballadores i treballadors de l’Ajuntament de Lleida duran a terme les seves tasques d’atenció a les persones. A la planta baixa hi haurà també una zona comunitària, amb un espai polivalent obert al barri i a la ciutat on es podran dur a terme accions i projectes amb diferents agents socials, veïnals, culturals, etc. i impulsar projectes de lleure, educatius, socials o qualsevol tipus d’iniciativa comunitària. També a peu de carrer, hi haurà un espai habilitat obert a tothom perquè pugui fer les funcions de bar o cafeteria.

A les dues plantes superiors hi haurà espai d’allotjament, amb 116 places distribuïdes en 24 habitacions de 4 persones, 16 individuals i 2 dobles, cada habitació amb el seu bany complet. Cada dues habitacions hi haurà un espai de cuina i menjador compartit on les persones allotjades es podran preparar els seus àpats.

Durant els mesos d’estiu de juny a setembre el seu ús principal serà l’allotjament de persones que arriben a la ciutat en recerca de feina a la campanya de la fruita, que no tenen allotjament i a les que se’ls oferirà una estada limitada, que els ha de permetre ubicar-se a la ciutat i trobar feina, amb suport i acompanyament professional en temes laborals, socials o de salut.

Durant la resta de mesos es destinarà a allotjament d’urgència, a estades limitades de col·lectius diversos, a emergències estacionals o altres usos que puguin sorgir. Es preveu una ocupació màxima per aquest període de 60 o 70 places, ja que és necessari tenir places lliures per poder atendre emergències, si s’escau.

Els espais d’allotjament, estaran sectoritzats en 4 zones, que es podran obrir o tancar en funció de l’ocupació i que també tindran accessos diferenciats. D’aquesta manera, només es mantindran obertes aquelles zones ocupades o es podran diferenciar zones per perfils de persones acollides si és el cas. Així es diversificarà l’accés, s’evitaran cues i es previndran els conflictes. S’habilitarà també una zona d’autobugaderia, consigna i dutxes per a persones que no s’allotgen a l’ECMU, però que poden necessitar aquests serveis.

L’edifici és sostenible tant en la seva construcció com en el seu manteniment.

On es situarà aquest equipament?

Estarà situat al solar on, actualment, hi ha unes sitges en desús. En concret, entre el carrer d’Oriol Martorell i el carrer de Xavier Puig i Andreu, al barri de Pardinyes.

Com serà finançat?

Aquest equipament serà finançat majoritàriament per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Lleida.

Quines seran les seves funcions?

  • Acollir a persones temporeres, durant la campanya de la fruita. A Lleida, durant molts anys, en tant que capital de la fruita dolça, es produeix una situació d’arribada de moltes persones, d’arreu de l’Estat i d’altres països, en cerca de treball dins de les explotacions agràries. Aquestes persones habitualment havien de dormir al carrer, aquestes circumstàncies no són tolerables. Per tant, aquest equipament complementarà altres mesures com la posada en disposició de diferents pisos de l’Empresa Municipal d’Urbanisme i promocionant modificacions urbanístiques per fomentar que els titulars d’explotacions agrícoles, pagesos i pageses puguin rehabilitar edificis o col·locar petites construccions a l’Horta per donar allotjament als temporers/es en un termini de 3 mesos.
  • Acollir persones que estan patint una situació d’emergència com, per exemple, persones que estan fugint d’una guerra, o bé, persones que han patit un incendi a casa seva i necessiten un indret per allotjar-se temporalment.
  • Acollir activitats lúdiques i educatives durant l’any. Per exemple, residències de grups de músics que venen a la ciutat, intercanvis d’estudiants, allotjament per a tornejos esportius, etc.
  • Es compartirà espai entre les diferents activitats? No, els diferents tipus de públic no compartiran espais. Sempre es prioritzarà la funció a acomplir en cada moment.
Podeu consultar més informació a l’apartat preguntes freqüents, allí trobareu tota la informació responent aquestes preguntes i altres que la ciutadania ens ha pogut formular a través de l’apartat Contacta.

paeria.cat